Tribale nieuwe stijl is de naam die wordt gegeven aan die categorie tatoeages, waarvan de pionier de tatoeëerder Leo Zulueta is, die zich sinds het begin van de jaren negentig heeft gevestigd en die is gebaseerd op de traditionele tatoeages van de inheemse bevolking van de verschillende eilanden in de Stille Oceaan (Samoa, Marquesas-eilanden, Hawaï), Borneo Dayaks, Nieuw-Zeelandse Māori en indianen.

De tribale stijl wordt gekenmerkt door abstracte ontwerpen, gevormd door lijnen met een zeer uitgesproken silhouet, meestal volledig gevuld met zwart. Vaak zijn de tekeningen zo gemaakt dat de natuurlijke lijnen van lichaam en spieren worden benadrukt. Even wijdverbreid is het gebruik van zeer ingewikkelde lijnen en met herhaalde geometrische ontwerpen die de herinterpretatie van flora en fauna of natuurlijke elementen vertegenwoordigen, met name vuur, lucht en water.

De traditionele stammen daarentegen verschillen sterk, zowel grafisch als qua technieken, al naar gelang de verschillende volkeren die ze gebruiken.

Tattoeage Celtic

Ook de zogenaamde “Keltische tatoeages” of “Celtic” kunnen in deze categorie vallen, waarbij het motief verwijst naar de grafische stijl van die mensen met spiralen, triskele etc.

Tattoo

Tätowierung